Rzeka Brda
Rzeka Brda
Rzeka Wda
Rzeka Wda

Jaki sprzęt kuchenny na biwak podczas spływu?

Nie zawsze mamy możliwość zabrania zapasu prowiantu (szczególnie podczas dłuższych spływów) - nie ma co także ukrywać, że "świeży" posiłek po ciężkim dniu smakuje najlepiej.

Co warto więc zabrać w kwestii wyposażenia kuchennego?

Dobrym pomysłem jest kuchenka turystyczna - kocher, butanowa,benzynowa czy na kartusze - przyda się szczególnie przy dłuższych wyprawach.

Menażki, turystyczne zestawy garnków - warto o nich pomyśleć, jeśli nie przepadamy za "puszkowym" lub "proszkowym" jedzeniem, zdecydowanie ułatwią przygotowanie świeżego posiłku choć warto nabrać wprawy w ich używaniu.

Sztućce - jedzenie rękoma ma swój urok ale bywa kłopotliwe. Dobrze przemyślany wybór sztućców ułatwi życie wszystkim obozowiczom. Warto zabrać kilka sztuk na zapas, w przypadku zaginięcia w bagażu lub podczas biwakowania.

Kubek - najlepiej wielofunkcyjny, pół- lub litrowy; dobrze by było, gdyby był dostosowany do wysokich temperatur

Deska do krojenia, wielofunkcyjny nóż - to takie rzeczy, o których większość zapomina a niesamowicie ułatwiają życie biwakowiczów.

 

Jeśli planujemy ogniska - warto wyposażyć się w specjalne kratki, na których będziemy mogli ułożyć jedzenie. Dobrze sprawdzą się tu również niektóre produkty używane podczas grillowania - długie szczypce czy tacki.

Zobacz najnowszy poradnik - Warto wiedzieć

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

×