Jaki sprzęt kuchenny na biwak podczas spływu?
Nie zawsze mamy możliwość zabrania zapasu prowiantu (szczególnie podczas dłuższych spływów) - nie ma co także ukrywać, że "świeży" posiłek po ciężkim dniu smakuje najlepiej.
Co warto więc zabrać w kwestii wyposażenia kuchennego?
Dobrym pomysłem jest kuchenka turystyczna - kocher, butanowa,benzynowa czy na kartusze - przyda się szczególnie przy dłuższych wyprawach.
Menażki, turystyczne zestawy garnków - warto o nich pomyśleć, jeśli nie przepadamy za "puszkowym" lub "proszkowym" jedzeniem, zdecydowanie ułatwią przygotowanie świeżego posiłku choć warto nabrać wprawy w ich używaniu.
Sztućce - jedzenie rękoma ma swój urok ale bywa kłopotliwe. Dobrze przemyślany wybór sztućców ułatwi życie wszystkim obozowiczom. Warto zabrać kilka sztuk na zapas, w przypadku zaginięcia w bagażu lub podczas biwakowania.
Kubek - najlepiej wielofunkcyjny, pół- lub litrowy; dobrze by było, gdyby był dostosowany do wysokich temperatur
Deska do krojenia, wielofunkcyjny nóż - to takie rzeczy, o których większość zapomina a niesamowicie ułatwiają życie biwakowiczów.
Jeśli planujemy ogniska - warto wyposażyć się w specjalne kratki, na których będziemy mogli ułożyć jedzenie. Dobrze sprawdzą się tu również niektóre produkty używane podczas grillowania - długie szczypce czy tacki.