podstawy - co proponujecie ?

Jakie wędki, żyłki...

Moderator: Moderatorzy

podstawy - co proponujecie ?

Postprzez Dariusz » Czw Kwi 28, 2005 3:21 pm

jesli trafi tu jakis "zawodowiec" to poprosze o realna propozycje sprzetowa aby zaczac swoja przygode z wedka ...
Dariusz

Dołączenie: Pią Kwi 15, 2005 11:07 am
Miejscowość: Bory Tucholskie

Wędkarstwo

Postprzez Wuka » Sob Maj 07, 2005 3:15 pm

Na początek proponuję "zamoczyć robaka".
Wuka

Dołączenie: Czw Kwi 21, 2005 10:41 am

Postprzez rrico » Wto Sie 22, 2006 7:38 pm

Mam całkiem realną metodę do wykorzystania na spływach. Po prostu zbiera się po drodze co się znajdzie i wychodzi niezły zestaw, starczy poszukać przynęty i już się coś na ognisko znajdzie. Wiem, to nie koniecznie legal, ale tak robiliśmy jeszcze kilka lat temu na niektórych rzekach.

A tak z innej beczki, na początek przygody z wędką proponowałbym coś prostego. Sam zaczynałem z teleskopem z włókna węglowego i najprostszym zestawem. O kołowrotku mogłem pomarzyć, a spławika się pozbyłem dość szybko, bo w rzece był średnio użyteczny. Uczyli mnie przepływanki i dawało efekty, to chyba dość dobra technika na każdą rzekę. Potem wciągnął mnie bez reszty spinning, zmieniłem sprzęt i przynęty. Ale IMO lepiej sprawdza się na jeziorze.
Ogólnie warto pamiętać o kilku rzeczach. Na rzekach ryby trzymają się raczej zakoli po zewnętrznej stronie nurtu, bo tam prąd znosi różne ciekawostki i łatwiej im się oddycha. Biorą też szybciej, bez smakowania przynęty, bo prąd powoduje ucieczkę żarcia. Która ryba szybsza, ta silniejsza.
Na jeziorach jest odwrotnie, ryby mają różne typowe siedliska, są ostrożne i biorą powoli. Tutaj liczy się ostrożność, bo prąd nie zmywa przynęty. Dlatego lepiej zamaskować haczyk i dopasować ciężar zestawu, żeby stawiał jak najmniejszy opór. Drapieżniki będą przeważnie tam, gdzie ryba biała, zwyczajnie polują.
Warto pamiętać, że w upały nie ma sensu iść nad wodę, w wodzie mało tlenu, ryba zwykle nie żeruje. W gorące dni lepiej wyskoczyć rano albo pod wieczór, kiedy już jest chłodniej, wtedy ryby uzupełniają zapasy energetyczne bo łatwiej im się poruszać w natlenionej wodzie. Zwykle dobrze biorą przed deszczem albo po burzy, generalnie przy zmianach pogody (głównie chyba ciśnienia).
To takie kilka ogólnych wskazówek dotyczących głównie pory letniej. Nie wszystkie każdemu się też sprawdzą.
rrico

Dołączenie: Pon Maj 23, 2005 2:56 pm

Postprzez Tomek » Pon Paź 09, 2006 7:25 pm

na dobry poczatek wystarczy jakas prosta niedroga wędka z calym osprzetem, przyneta, dobre miejsce i troche chęci ;). ja tak zaczynalem. jak juz sie opanuje podstawy lowienia ryb i ma troche wiecej pieniedzy, mozna kompletowac lepsze kolowrotki, wedki itp. pisze oczywiscie o wedkarstwie poza splywami ;).

pozdrawiam i zachęcam do przygody z wędką. przyjemnie relaksuje :)
Tomek

Dołączenie: Pią Paź 06, 2006 7:27 am

Re: podstawy - co proponujecie ?

Postprzez ReniaL » Nie Sie 22, 2010 6:10 pm

może na początek lektura poradników dla początkujących, pisanych przez specjalistów. po co czekać, aż ktoś odwiedzi tę stronę i zechce coś napisać.
Jak nie wiecie gdzie szukać to zajrzyjcie na początek tutaj http://bosfor.pl/300,wedkarstwo.html
ReniaL

Dołączenie: Wto Cze 06, 2006 2:01 pm

Re: podstawy - co proponujecie ?

Postprzez jasiox84 » Czw Sie 26, 2010 8:56 am

No wiesz Renia... Fakt, że fora internetowe często nie wyczerpują tematu nie powinien sprawiać, że mają być wykorzystane przez osoby sprzedające różne rzeczy. Dla mnie bardzo cenna rada była Twojego poprzednika, Ciebie zaś traktuję jako zwykłego akwizytora - daruj sobie. Na marginesie jest mnóstwo lepszych sklepów z poradnikami. Więc jeśli masz coś do napisania - napisz. Łowiłaś kiedyś wogóle?
jasiox84

Dołączenie: Pią Sie 13, 2010 5:45 pm

Powróć do Sprzęt

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość