Prowiant w czasie spływu kajakowego
Kwestia posiłków w czasie spływu kajakowego może stwarzać pewne trudności. Jak zorganizować tą część wyprawy, by wszyscy byli zadowoleni?
Podczas dłuższych spływów warto wcześniej zorientować się, gdzie znajdują sie sklepy - w dzisiejszych czasach nawet małe, wiejskie sklepiki oferują spory wybór produktów. Dzięki temu będziemy mieli świeży chleb, owoce i warzywa, które nie nadają sie zbytnio do pływania kajakiem.
Jako przekąski świetnie nadadzą się suszone owoce i orzechy, - mają sporo węglowodanów i kalorii, które dodadzą nam energii potrzebnej do wiosłania oraz sporo mikro- i makroelementów, które podczas wiosłowania szybko będziemy tracić.
Przydadzą się wszelkie puszki (najlepiej, by były zjedzone tuż po otwarciu - nie warto ryzykować zatruciem pokarmowym) oraz produkty typu zupka chińska czy gorący kubek - ich łatwość i szybkość przyrządzenia pomogą nam szybko zaspokoić pierwszy głód czy się rozgrzać.
Kawa i herbata zawsze się przydadzą, najlepiej zaopatrzyć się w jednorazowe opakowania. Przyda się również termos.
Należy zabrać przyprawy, a przynajmniej sól, pieprz i cukier - zapakowane w szczelne opakowania poprawią smak każdej potrawy.
Warto mieć pod ręką kilka butelek napojów izotonicznych - uratują nas, kiedy opadniemy z sił.
Z mięs najlepiej zaopatrzyć się w gotowe produkty do grilla, pokrojone i przyprawione - zapakowane próżniowo wytrzymają kilka dni w warunkach polowych. Należy ograniczyć ilość wędzonych produktów - spotęgują uczucie pragnienia.
Nie można zapomnieć o jednym - podczas spływu mamy swoistą spiżarnię tuż obok - wiele rzek obfituje w ryby a taki świeży i samodzielnie złapany i przygotowany posiłek będzie miłą odmianą.
Warto również zabrać ze sobą leki na problemy żołądkowe - zmiana diety i trybu dnia może rozstroić nasz system.